La desigualtat de gènere en l’àmbit escolar

Quan parlem de desigualtats, una de les primeres que ens ve al cap és la desigualtat de gènere, cada dia més present en la mentalitat moderna. Aquest tipus de desigualtat es troba a la majoria dels àmbits del dia a dia de la societat, i un d’aquests és l‘escola. Aquesta l’hem pogut observar en la manera en la qual s’han organitzat la majoria d’àmbits educatius, des de la llar d’infants fins a la universitat.

Primer, detaquem una important desigualtat de gènere que hi havia fins fa relativament poc, on les dones i els homes estaven separats per sexes al llarg de l’educació i les dones, si tenien la sort d’estudiar se centraven en uns àmbits més «casolans», ja que no eren les que en un futur treballarien sinó que es quedarien a casa, per tant era l’home el que havia d’estudiar. Actualment, la desigualtat de gènere no es troba tan marcada, sinó que són detalls que molts passarien de llarg, però que segueixen marcant a la societat.

Imatge d'una pissarra amb el símbol de la dona i el de l'home entre un igual.
El símbol de dona i el de l’home entre un igual

Les desigualtats de gènere en els més petits:

Podem començar a veure aquesta desigualtat en l’elecció de mestres de la llar d’infants o d’educació infantil, la gran majoria dones. Aquesta serveix de representació de la figura materna que els acompanya en els inicis de la seva educació. Si ens hi fixem, la gran majoria d’educadores d’una llar d’infants són dones. Passa el mateix quan entren a educació infantil a l’escola, aquesta preferència femenina segueix vigent. No només és amb les mestres, entre els alumnes també es percep. Les nenes porten a l’escola nines per jugar mentre que els nens porten pilotes.

Aquestes últimes tendències hem pogut observar com han anat canviant en els últims anys, tot i que encara queda molt per avançar.

Després, entren a primària, apareixen més mestres «homes», tot i que les desigualtats de gènere segueixen estant, ens podem fixar en els comportaments sobretot a l’hora del pati. Els nens es dediquen a jugar a algun esport mentre que les nenes passen aquesta estona parlant. Igual que amb les nines i les pilotes, aquestes tendències van canviant i cada cop hi ha més nenes que volen jugar a futbol i més nens que prefereixen ajuntar-se i parlar durant aquesta mitja hora.
Per tant podem veure com els canvis es poden percebre, però encara queden molts canvis per fer en les escoles.

La desigualtat de gènere als estudis superiors:

A l’institut, els adolescents segueixen amb aquestes preferències, tot i que en aquesta etapa escolar no hi ha una gran desigualtat, podem apreciar com comencen a canviar les perspectives de la gent. Encara que no sigui tan visible segueix present, ja que sobretot a l’hora d’escollir el batxillerat es guia d’una manera depenent del gènere. En una classe del tecnològic, un 90% dels alumnes són homes, ja que les carreres que sortiran d’aquest són més «masculines». En una classe d’humanístic passa just al contrari. La gran majoria són noies, ja que les carreres de lletres són considerades més «femenines». Això passa també amb els professors. Tot i que cada cop hi ha més diversitat, hi ha més dones professores de català, i més homes com a professors de física.

La desigualtat de gènere un cop arribes a la universitat, segueix igual: la gran majoria de professors que trobes són homes. El tractament dels alumnes, però ha avançat, tot i que encara no és igual per a tothom, les coses van millor.

Per tant, cal destacar que encara existeix aquesta desigualtat entre homes i dones en l’àmbit escolar. És necessari reformar aquests detalls que encara persisteixen i que, tal com es mou el món, aquesta desigualtat ha de canviar amb ell.

Un comentario en «La desigualtat de gènere en l’àmbit escolar»

  1. Pingback: La bretxa digital: una desigualtat social existent - Parlem de desigualtats

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *